Temperatur. Foto: Monica Malmberg

Temperatur

Vilken temperatur man vill ha i sin bostad är individuellt, men för de flesta är det lagom med 20 – 23°C dagtid.
Det finns risk för olägenhet för människors hälsa om temperaturen i bostaden är lägre än +18°C eller högre än +26°C (under vinterhalvåret). På sommaren får man acceptera att temperaturen tillfälligtvis, t ex under en värmebölja, stiger upp till 28°C inomhus.
Kalla golv kan också vara ett problem ibland, särskilt om man bor ovanför ett ouppvärmt utrymme. Golvtemperaturen bör inte vara lägre än 16°C.
I bostäder och lokaler för personer som på grund av ålder eller sjukdom är speciellt känsliga, t ex äldreboenden, bör temperaturen vara minst +20°C. Golvet bör inte vara kallare än +18°C.
Om man misstänker att det är för kallt eller för varmt i bostaden kan man göra en indikerande mätning av lufttemperaturen. För att bedöma om temperaturen innebär en olägenhet för människors hälsa enligt miljöbalken ska dock den operativa temperaturen mätas med en särskild termometer. Med operativ temperatur menas medelvärdet av lufttemperaturen och strålningstemperaturen från omgivande ytor (golv, väggar, fönster).

Om du har problem med temperaturen i din lägenhet ska du i första hand kontakta din hyresvärd eller fastighetens ägare. Om du inte är nöjd med fastighetsägarens bedömning av problemet kan du vända dig till Miljöförbundet Blekinge Väst.

Gå direkt till:

Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2018-03-06 Ansvarig: Annica Persson
Miljöförbundet Blekinge Väst | 294 80 Sölvesborg | Besöksadress: Klostergatan 1 | Ansvarig utgivare: Förbundschef Johanna Randsalu
Tel: 0456-81 60 00 (Sölvesborgs kommuns huvudväxel. Telefontider: 09.00-15.00) | Fax: 0456-194 56 | E-post: miljokontoret@miljovast.se